zaterdag 15 augustus 2015

Van het ene gebouw naar het andere




Over de Bredense villa Mon Castel schreef ik hier eerder al een stukje. Het huis was eigendom van de Gentse nijveraar Marc Samdam en het bevond zich in een straat die naar hem genoemd werd: avenue Marc Samdam. Vlak voor de villa eindigde er in de Marc Samdamlaan een andere straat en die werd dan weer naar 's mans huis genoemd: avenue Mon Castel. Die mens mocht zich bijgevolg op twee straatnamen beroemen, Kasteellaan en Marc Samdamlaan.
Die laatste heet zo niet meer, da’s nu de Prinses Marie-Josélaan. Maar avenue Mon Castel is ook vandaag nog altijd Kasteellaan. De villa bestaat niet meer, maar er is een foto die vanaf het bordes van Mon Castel de Kasteellaan toont. Vooraan zien we het hek dat het kasteeltje. De twee hoekhuizen staan er ook vandaag nog. Het huis links heeft nog altijd zo’n poortje met dak. Voor de rest zien we nog enkele huizen en veel bouwgrond. Als ik dat goed interpreteer dan toont de foto ons dat de avenue Mon Castel in die tijd nog niet helemaal tot aan de Driftweg doorgetrokken is.
Op ’t einde, rechts, zien we de zuidkant van sanatorium Marin — zie de pijl — een gebouw dat een belangrijke rol in mijn leven speelt. Daar komt in 1934 de alleenstaande moeder Aline Hofman toe, samen met haar elfjarige dochter Henriette De Clercq. De Gentse heeft er werk gevonden als strijkster. Dochter Henriette leert de plaatselijke jeugd kennen en groeit in Bredene op tot jonge vrouw. Hoe het haar verder vergaat, vind je hier.
En dan kijk je naar zo’n historische foto, waarop je vanuit het sjieke Mon Castel de zuidkant van het sanatorium ziet. Daar zie je de terrassen waar de patiënten in hun bed naartoe gerold worden om er van een zonnekuur te genieten. En onder die terrassen bevinden zich enkele kamers voor het personeel. In een van die kamers woont het meisje dat later mijn moeder wordt.
Flor Vandekerckhove

'Van het ene gebouw naar het andere' staat al in De Laatste Vuurtorenwachter sinds 2015. In 2021 redigeer ik het opnieuw ten behoeve van FB-groepen die zich over Bredene en de (oud-)Bredenaars buigen.

Bredenaars in de poëzie

www.youtube.com/watch?v=N5nDMNsB1mY

Geen opmerkingen: