donderdag 20 april 2017

Waar is dat feestje? Dáár is dat feestje!

— Ivan Schamp deelde me het overlijden mee van Ginette Blomme (°3 januari 1949 - †23 april 2021). Als in memoriam breng ik dit stukje nog eens onder de aandacht. —

In de parochiezaal van Bredene Duinen, eertijds de noodkerk, wordt in juni 1952 een feestje georganiseerd ter ere van de naamdag van de parochiepastoor. Alle scholieren moeten aantreden en de foto vereeuwigt het moment waarop een kleuterklas dat doet. De kleuters nemen de zaak ernstig, het is hun eerste publieke optreden. Op de foto houden ze de lippen stevig op elkaar, ze zingen nog geen lied, er is al wel muziek en bij tralalalala draaien ze flink met de handjes. Op de foto onderaan zingen ze het lied mee, en daar staat ook een kleuter op die bovenaan niet te zien is, nummer 7.
De foto’s komen uit mijn familiearchief en ik herinner me dat mijn moeder me ooit gezegd heeft wie er achter het nummer 2 staat: Ginette Blomme. Nummer 4 ben ik. We zijn beiden van 1949, op de foto zijn we drie jaar jong. Of dat betekent dat de andere kleuters van hetzelfde jaar zijn, is onzeker, want, zo weet Jeannot me te vertellen, er waren maar twee kleuterklassen voor drie jaren. Dat kan betekenen dat er ook kleuters op de foto staan die in 1948 geboren zijn of in 1950. Als dat laatste het geval is dan kan Marie-Claire De Bourderé op de foto staan. Zij meent zichzelf in kleuter nummer 8 te herkennen. Zeker is ze daar niet van, ze twijfelt, in tegenstelling tot… haar tante die ze erbij haalt. Die tante is zeker van haar stuk: 8 is Marie-Claire! Ivan Steen denkt dat hij het jongetje is dat zich achter het nummer 3 ophoudt. Wat Steen ook denkt is dat het nummer 5 Freddy Versluys is, maar hier passen woorden als zou eventueel misschien kunnen.
En nu de oproep: Bredenaars van de duinenwijk, gij die in de periode van 1948-50 het levenslicht aanschouwt, wil nu het vergrootglas ter hand nemen en elk van die kleuters intens bekijken. En weet me eens te zeggen wie de anderen zijn die daar zo ernstig met hun handjes draaien. Uw bijdrage is belangrijk om dit momentum goed gedocumenteerd vast te leggen, tot in de eeuwen der eeuwen.

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: