woensdag 22 juni 2016

Je moest een fiets hebben (2)



De fietsloze jongen had in die tijd een handicap. Hij werd de facto uitgesloten van het sociale leven dat veelal uit activiteiten bestond waarbij er moest gefietst worden. Ik had het hier al over koersen, maar je had ook een fiets nodig wanneer er bijvoorbeeld tegen de White Star gevoetbald werd: met de fiets naar Zandvoorde. Of je had die nodig om in Oostende tot bij het terrein van Hermes te geraken en zelfs om te gaan voetballen op het meer nabijgelegen, erg hobbelige plein van ISNO (zie toegevoegd P.S.), op wat vandaag de Oostendse oosteroever heet. En er waren de lange fietstochten die naar Walcheren leidden, naar Frans-Vlaanderen, Limburg of de Kempen, en die tot de mooiste dagen van een jeugd behoren.
De foto's dateren van de paasvakantie 1965. De jongens zijn vijftien, zestien jaar. Ze zijn op weg van Bredene naar Nijlen. Of juister: ze zijn op weg naar ergens anders, maar het is in Nijlen dat ze stranden. We zien (1) Marc Loy, (2) Flor Vandekerckhove, (3) Hugo Pauwels, (4) 'Soketje', (5) Danny Crabeels, (6) Chris Stuyts (†), Willy Versluys, (8) Lucien Geryl, (9) Koenraad Levecke (†), (10) Bert Tas, (11) Roland Vanmassenhove (†) en (12) Serge Schaut. De groep is groter dan wat deze foto toont. Elders in de blog heb ik al een poëtisch stukje over die fietsvakantie gepost en daar kun je heel de bende zien.
Ook over een andere fietstocht, die keer in 1967, naar Lommel, heb ik enkele stukjes geschreven. Die vind je hier en daar.
Flor Vandekerckhove

P.S. Henri Christiaen levert me een stukje voetbalhistoriek van de Opex. De ISNO oftewel IJverige Sportvereniging Noordstar Oostende. Kleuren groen en rood en spelend in 4de provinciale op hun plein aan de Victorialaan, later op het grote veld van de Vakantieschool. Club opgericht vanuit de socialistische arbeidersbeweging. Later toen ze lid werden van de Belgische Voetbalbond moest de naam Internationale Socialistische Noordstar Oostende gewijzigd worden. 

Dit stukje staat al sinds 2016 in De Laatste Vuurtorenwachter. Ik redigeer het in 2021 opnieuw, ten behoeve van enkele FB-groepen die over Bredene berichten.

Ook dat tekent de sixties!

www.youtube.com/watch?v=oHlhHlgWgDE

Geen opmerkingen: