dinsdag 21 april 2015

De eeuwige terugkeer van Zwarte Maria (slot)

Het hemd met de print van Zwarte Maria's
borsthaar kwam in Rome terecht en belette
de zaligverklaring.
De zaak van Zwarte Maria begon op den duur ernstige politieke, godsdienstige en commerciële gevolgen te krijgen. Laat ons beginnen met de politiek. De overheid kon niet meer naast het fenomeen kijken. Trop is te veel, zei Steve Deschoolmeester, de burgervader van Bredene, en hij riep de fractievoorzitters van de gemeenteraad bijeen. Die beslisten dat een Raad van Wijzen de zaak in goede banen moest leiden. De sossen lieten hun keuze vallen op de heer Vanhorenzeggen W. en de kaloten schoven hun veteraan Vanopdheye G. naar voren. Ook de zwarten hadden iemand aangeduid, maar die had al ontslag genomen vooraleer de werkzaamheden van start konden gaan. Mede daardoor kwam die Raad al vlug tot een akkoord, zodat we meteen kunnen overstappen op de godsdienstige gevolgen. De heer Vanopdheye G. werd namelijk door de Raad naar Rome gestuurd om aldaar de zaligverklaring van Zwarte Maria op gang te trekken, iets wat het toerisme in de kustgemeente alleen maar ten goede kon komen. De kansen op succes waren reëel, ook omdat Zwarte Maria volgens de geruchten al minstens twee mirakels op haar naam had staan. [Voor een overzicht van die potentiële mirakels, klik hier.]
Dat deze zaligverklaring uiteindelijk niet doorgegaan is, heeft dan ook minder met Zwarte Maria te maken en des te meer met een voorbarige promotiecampagne vanwege een handelaar uit de Duinenstraat. Wat ons tot de commerciële gevolgen brengt. Unizo had namelijk al vlug in de gaten dat er een zaligverklaring zat aan te komen. De Bredense handelaars anticipeerden erop: een bakker lanceerde de Marie Noire, een diepzwart chocoladetaartje; de horeca experimenteerde met in ’t zwart gevangen garnalen; bij de slagers vertienvoudigde de verkoop van zwarte pens en de coiffeurs hadden hun handen vol aan meisjes die, in navolging van Zwarte Maria, hun haar lieten zwarten. Daarmee hadden die meisjes echter nog geen borsthaar. Daar werd iets op gevonden door de uitbater van het bekende huis De Stunt. Op basis van de geruchten reconstrueerde hij Zwarte Maria’s borsthaar en liet dat afdrukken op coole hemden, blouses en T-shirts. Het werd een megasucces: heel de voorraad was in een mum uitverkocht. 
Hoe zo’n hemdje in Rome terechtgekomen is, weet ik niet, maar feit is dat de Bredense onderhandelaar, de heer Vanopdheye G., het kledingstuk aldaar op zijn bord kreeg. De curie kon er niet om lachen en weigerde halsstarrig om Zwarte Maria zalig te verklaren. 
Om een lang verhaal kort te maken: de paus neemt ontslag, er komt een gat in de ozonlaag, het klimaat verandert, op Vaticaanstad slaat de bliksem in (zie hiervoor het hieronder staande filmpje, let ook op de niet toevallig zwartharige presentatrice), de huizenmarkt stort in, de banken geraken in crisis, de mislukking van de zaligverklaring wordt door de Raad van Wijzen op doordachte wijze in de doofpot gestopt en Zwarte Maria geraakt in de Bredense vergetelheid… tot wanneer De Laatste Vuurtorenwachter er haar weer uithaalt om u vervolgens op deze onzin te vergasten, die intussen lang genoeg geduurd heeft om er hier nu meteen een punt achter te zetten. Geen dank!

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: