zaterdag 5 juli 2014

Lees De Rode Kut

In Oostende wordt de VFP opgericht. Van links naar rechts: staande Nelly Voets, Yvette De fraeye, x, Lea Pynaert, Annie Vanhee, Landi Vanrenterghem, x, rechtstaand Veerle Vanmaercke, x, Raf De Boever, x.




De jaren zeventig van de vorige eeuw. Zo gaat het eraan toe, zij het daarom niet noodzakelijk in dezelfde volgorde. Iedereen leest De schaamte voorbij van Anja Meulenbelt. Vanuit Oostende krijg ik een telefoontje waarin een makker me meedeelt dat onze vriendin Annie Vanhee aldaar medestichter geworden is van de VFP, Verenigde Feministische Partij. In Gent is mijn echtgenote dan weer toegetreden tot Dolle Mina ('Vrouwen vooruit! Voor een klasseloze maatschappij!') In die stad spot ik mijn kameraad Karin die, tijdens haar schaarse vrije tijd, een bord meezeult waarop ze haar dubbele dagtaak aanklaagt, de combinatie van werk en huishouden.
In mijn eigen huishouden heeft mijn echtgenote het recht afgedwongen om evenveel uithuizig te zijn als ik. Dat is niet weinig. Elke onpare avond trekt ze erop uit, mij achterlatend met een takenlijst die indrukwekkende proporties aanneemt. Ik krom de rug om al die taken tot een goed einde te brengen. Ik doe mijn best, vind ik, maar dat is nooit genoeg: de takenlijst wordt langer.
In Gent klaagt Karin Criel
de dubbele dagtaak aan.
Weer krijg ik een telefoontje uit Oostende. Daar is nu een nog radicalere groep opgericht die LOV heet, Linkse Oostendse Vrouwen, aangevuurd door Linde VdV die enkele jaren eerder wegens gauchisme uit de VuJo gesmeten is, de jongerengroep van de nationalistische Volksunie. Linde en de haren gaan er, zo wordt me meegedeeld, hard tegenaan. Daar bestaat een leuke anekdote over.
Linde leeft gescheiden van een echtgenoot, die ze in die dagen, helemaal in overeenstemming met de tijdgeest, als male chauvinist pig omschrijft. De woning wordt heringedeeld. Linde woont op de eerste verdieping. De man leeft elders, maar behoudt op de benedenverdieping zijn kantoor. De kelderverdieping wordt het lokaal van de Linkse Oostendse Vrouwen. 
In die kelder wordt ook het blad van de LOV geproduceerdDe Rode Kut. Ja, dat zou vandaag niet meer kunnen, maar in die tijd kan álles. Op het kelderraam van LOV wordt een reclametekst gekleefd: LEES DE RODE KUT en daaronder: HIER TE KOOP. Voor de gemiddelde linkse vrouw is de boodschap duidelijk, maar het cliënteel van meneer is niet helemaal mee. Dat bestaat voornamelijk uit mannen die nu vermoeden dat er in de kelder porno verhandeld wordt. De man probeert het zijn ex uit te leggen, hij windt zich op, maakt zich kwaad, schreeuwt het uit, maar het mag niet baten. Zegt Linde: ‘Als gij boven de macho moogt uithangen, dan mag ik beneden De Rode Kut uithangen.’

Geen opmerkingen: