dinsdag 11 juni 2013

De Blauwerssluis


Bredene geeft mooie namen aan zijn wijken: DuinenKop van ’t Sas, VicogneMaria Duyne, Groenendijk, Sas en Blauwe SluisNaar die Blauwe Sluis sta ik nu te kijken en niets wat ik daar zie is blauw. Waarom heet die dan zo?
In gedachten keer ik terug naar een tijd waarin dit grondgebied uit slikken, schorren en zoutweiden bestaat. Wie er woont staat voortdurend met de voeten in ‘t water. Waarmee ik zo’n duizend jaar streekgeschiedenis samenvat. Kort na het jaar 1000 doen zich alweer overstromingen voor. Om het land te cultiveren graven de monniken er vaarten uit en werpen ze dijken op. Afgeschermd van het stormgeraas kan Bredene zich nu, vaste grond onder de voeten, rustig ontwikkelen. Wat me, hopla!, weer zeshonderd jaar verder brengt. 
Die vastigheid wordt in het midden van de XVIde eeuw verstoord. Oorlog! De Geus, verschanst zich in 1601 in Oostende. Hij slecht de duinen zodat de omgeving bij hoogtij overstroomt, wat belet dat de Spanjool hem langs daar aanvalt. Die tactiek heeft ook onbedoelde gevolgen: het afgraven van de duinen creëert in Bredene een krekennet. In 1604 valt de stad. Nu kan er weer vredig aan de polders gewerkt worden. In de eerder aangelegde dijk (vandaag is dat de streep Duinen-, Sluizenstraat en Plassendalesteenweg) graaft men in 1626 een gat dat zo’n kreek met de aan de andere kant liggende Noordede verbindt. Het overtollige water kan nu van de landerijen stroomafwaarts naar de Oostendse haven vloeien. Zo’n gat brengt uiteraard gevaar voor overstromingen mee. Vandaar een sluis. Voelt ge hem komen?! 
Dat stelsel van kanalen en vaarten dient niet alleen voor de afwatering. Met kleine platte schuiten voert men goederen van Bredene naar de Ieperlee. Aan de sluis worden die schuiten met een windas over de dijk de Noordede in getrokken. Hier komt het woord blauwen in zicht (niet te verwarren met blowen.) Blauwen is smokkelen. Moet men aan die sluis tol betalen? Worden daar douanerechten ontweken? Worden er goederen over de sluis gesmokkeld? Het begrip smokkelen is trouwens ruimer dan het ontduiken van de rechten voor in-, uit- en doorvoer. Het betekent ook 'bedriegen door iets achter te houden'. (1) En dat zal daar ook wel gebeurd zijn. In de overdracht van schuiten zal er aan de sluis wel regelmatig een en ander ‘van de camion vallen'; ja, er zal daar wel degelijk geblauwd zijn. Is dat daar oorspronkelijk de 'blauwerssluis', later verbasterd tot blauwe sluis?
Er zit een flink stuk poëzie in dat woord, vind ik. Helaas werd de sluis niet daarom blauw genoemd, wel omdat hij in blauwe arduinsteen gebouwd werd. (2) Spijtig? Een beetje wel, ja. 
Flor Vandekerckhove

(1)  Sluiken — smokkelen. Het begrip smokkelen is ruimer dan het begrip sluiken. Het laatste slaat ook op het bedriegen van anderen door iets achter te houden of te verzwijgen, bijvoorbeeld: 'Ik wil nog wel een spel met u spelen, maar onder conditie, dat gij niet weer smokkelt.’ Handwoordenboek van Nederlandsche Synoniemen (1908).
(2) G. Desopper, Bredene en de Blauwe Sluis, in Jaarboek 1996 Ter Cuere, ps 97 e.v. Waaruit ik ook alle andere feitelijkheden van dit stuk haal.

[In DLVuurtorenwachter dateert deze post van 2013. In 2021 redigeer ik hem opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor & Van Iedereen.]














Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.



De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis voor wie erom vraagt. Vooraf bestellen kan. Het boek wordt u dan per e-mail toegestuurd zodra het in het rek van De Weggeefwinkel komt te liggen. Vraag erom via liefkemores@telenet.be↗︎



Geen opmerkingen: