zaterdag 5 mei 2018

De duivel bevindt zich onder ons

— Van links naar rechts: Ozzy Osbourne (de foto spreekt voor zich); de rapper Jay-Z. Op zijn hoody staat Do What Thou Wilt 
en rechts De Laatste Vuurtorenwachter. Let op de zwarte kat op zijn buik. —   

Paus Franciscus beweert in een slip of the tongue dat de hel onbestaande is, er bestaan geen zekerheden meer. (°) Zelf volg ik daarin meer Johannes XXIII die zei: ‘De hel bestaat, maar hij is leeg.’ (Een beetje als de kerk dus.) Wat meteen de vraag oproept: waar bevindt zich dan de duivel? Wel, die bevindt zich onder ons. Vandaar ook dat er nu meer dan 200 priesters leren hoe ze zo'n kerels moeten uitdrijven. Rik Torfs schat dat daar in België jaarlijks 1.000 verzoeken voor zijn. (°°)
Zelf weet ik van veertien personages die aanwijsbaar hun ziel aan de duivel verkocht hebben. De eerste leer ik in een Duitse sage kennen: ‘Ik roep uw hulp in, Geest van de Duisternis, toon uzelf!Dat heb ik al uitputtend besproken in Van Boeschepe naar Mississippi. Daarin vermeld ik er trouwens nog twee die hun ziel aan satan verkocht hebben: Niccolò Paganini en Robert JohnsonOok Giuseppe Tartini, de mannen van Led Zeppelin, Bob Dylan, Ozzy Osbourn en Jay-Z hebben een contract met de duivel getekend. Bewijzen ten laste van Led Zeppelin bevinden zich in de hit Stairway to Heaven, U hoort ze als u de plaat omgekeerd draait, de finesses staan hier. Bob Dylan geeft zijn bargain met de duivel toe in een interview in 2004: daarDe deal van Ozzy Osbourne spreekt al uit zijn koosnaampje: Ozzy Prince of Darkness, en heet zijn groep niet Black Sabbath?! De jongste in de rij is de rapper Jay-Z. Hij is gezien in een hoody waarop satans leuze staat: Do What Thou Wilt.
Het verwondert me niet dat er nogal wat pastoors op mijn lijst staan. De Franse priester Urbain Grandier werd verbrand omdat hij een aantal nonnen betoverd had. Op het proces werd diens contract met de duivel getoond. Het was achterwaarts geschreven, een voorloper van Led Zeppelin, maar in ’t Latijn. Ook paus Sylvester II blijkt des duivels te zijn: hier. En er is zelfs een heilige bekend die zo’n pact sloot: Theofiel van Adana. 
Nog drie te gaan. Gilles de Rais is een aristocraat die van zo’n contract beschuldigd wordt. En dan zijn er nog twee schrijvers. De ene, Heinrich Cornelius Agrippa, actief in de Renaissance, is bekend om zijn verdediging van vermeende heksen, hij had ook een duivelse zwarte hond. Ten slotte is er de hedendaagse blogger De Laatste Vuurtorenwachter en het verhaal van diens contract met de duivel staat hier.

(°) De Morgen, 31 maart 2018. Is er nu EEN HEL of niet?
(°°) De Morgen, 19 april 2018. 1.000 aanvragen voor duiveluitdrijvingen per jaar in België

— De Franse stad Albi wordt overheerst door zijn kathedraal, waarin de hel afgebeeld wordt. De foto geeft er een detail van. —   

Geen opmerkingen: