woensdag 6 december 2017

Bij het heengaan van Christine Keeler en Johnny Hallyday

— Zowel Johnny Hallyday als Christine Keeler kwamen al eens topless voor de dag. Er zijn nog gelijkenissen. —



Christine Keeler en Johnny Hallyday zijn overleden. Johnny is van 1943 en Christine van 1942; generatiegenoten. Ze sterven ook als ’t ware samen: Christine op 4 december en Johnny twee dagen later. Als ik hun beider imago in een oneliner mag vangen, denk ik spontaan aan zware jongens & lichte meisjes
Johnny Hallyday wordt een jongerenidool in 1961. Maar niet voor ons. Wij zijn in onze tijd meer van de piratenzenders↗︎ die van over zee tot ons komen, onze muziekcultuur is Angelsaksisch. Hallyday is iets voor de generatie die naar Radio Luxembourg↗︎ luistert, die muziekcultuur is nog francofoon. Hij valt ook tussen twee stoelen. Op de ene stoel zit Elvis Presley en op de andere John Lennon; twee reuzen, waarbij Hallyday, in onze jonge, nietsontziende ogen, wel een dwerg lijkt. En die dwerg steken we in dezelfde zak als Cloclo en Mireille Mathieu — geeuw geeuw. Toch maakt Johnny een soort indruk op me. In mijn wereldbeeld vertegenwoordigt hij de nozems↗︎, jongens die iets ouder zijn en al eens een boksbeugel op zak hebben; het soort dat je als plechtigecommunicant beter uit de weg gaat.
Christine Keeler staat dan weer voor het soort meisje dat je als plechtigecommunicant beter uit de weg gaat. In die zin mag je haar zeker met Hallyday vergelijken. En dat gaat trouwens heel goed samen, zware jongens en lichte meisjes; nu nog trouwens. Er zijn meer gelijkenissen. Keeler wordt bekend in hetzelfde tijdsgewricht als Johnny. En ook Christine valt tussen twee stoelen. Op de ene stoel: spionne Mata Hari en op de andere: stagiaire Monica Lewinski; twee reuzen in een genre waarin Christine Keeler nauwelijks een figurantenrol mag spelen. Toch maakt ook Christine Keeler indruk op me. In 2000 schrijf ik zelfs een toneelstuk waarin zij een personage wordt. En enkele jaren geleden post ik een stukje onder een titel die vandaag van alle zin ontbloot is, maar die luidt: Hoe gaat het inmiddels met Christine Keeler?↗︎ Ge moet daar maar eens naar kijken.

Geen opmerkingen: