woensdag 20 september 2017

Een scheve deur

Links: Keizer Karelstraat Gent (Foto Collectie Archief Gent. meer over deze foto staat hier). 

Rechts: de deur die me tot dit stukje inspireerde.



Ik ben in Gent. Terwijl ik door de stad stap, passeer ik straten waar ik gewoond, gefeest en gewerkt heb en waar ik nu telkens een wijl blijf hangen, om de voorbije tijd op te snuiven, te mijmeren en te speuren naar dingen die gebleven zijn.
Ik herken kamervensters waarachter ik gevrijd en geslapen heb, of gevrijd en niet geslapen, kroegen waar ik placht te drinken, lokalen waar vergaderd werd en bedrijven waar gewerkt moest worden. Straten die een halve eeuw geleden bergafwaarts liepen, doen dat nu nog en gebouwen die toen al helemaal versleten waren blijken tot vandaag stand te houden.
Ik passeer fietsers die daar veertig jaar geleden ook al reden en die erin geslaagd zijn onveranderd te blijven, wat uiteraard onmogelijk is. Zijn het kinderen — misschien al kleinkinderen — van degenen die ik in hen meen te herkennen?
Plots sta ik recht tegenover een huis in de Keizer Karelstraat, in mijn herinnering het charmantste huis dat ik ooit bewoond heb. De voordeur herinner ik me goed — een scheve voordeur vergeet een mens niet licht ­ — en ik zie dat de deur nog altijd scheef staat. Ik neem er de tijd voor en een vrouw komt naast me in haar deurgat staan. ‘Mevrouw’, vraag ik, ‘die deur daar’, en ik wijs naar de overkant, ‘staat die volgens u scheef of recht?’ Ze haast zich weer naar binnen.
Ik ben een geboren en getogen West-Vlaming, ik woon daar ook. Wel heb ik sterke Gentse banden. M'n familie langs moederskant is Gents, mijn kinderen zijn Gentenaars en zelf heb ik er ook lange tijd gewoond. Ik plan een aantal posts over Gent, vignetten, verhalen, gedichten… telkens geïnspireerd door huizen, straten en wijken waar ik gewoond heb. Ik ga ook op zoek naar een Gentse FB-groep die een verwijzing naar die literaire posts wil plaatsen. Ik ga van start met eentje over de Keizer Karelstraat. (Flor Vandekerckhove)

Geen opmerkingen: