zondag 4 december 2016

Daniël (9), Daniël (14), Daniël (64), Daniël (65) en de anderen

— Waarna we onbekommerd onze levensweg verder zetten. —

Onlangs heb ik hier en daar een poging ondernomen om de namen weer te vinden van de jongens die met mij op klassenfoto’s staan. Die foto’s zijn een halve eeuw oud, de jongens gaan nu stilaan naar de zeventig. De meeste namen was ik vergeten en ik dacht dat het bij de anderen ook wel het geval zou zijn. Maar kijk, inmiddels hebben we ei zo na op alle gezichten een naam kunnen kleven (hier en daar dus)
Bij aanvang had ik enkele e-mailadressen: Jean-Pierre Boentges (44), Jean-Pierre Casier (2), Jackie Hoogenboom (26), Daniël Vandenbussche (9), Johan Cnudde (71), Bert Tas (59), Honoré Pitteljon (43) en Bernard Vanneuville (15). Veel leverde dat niet op, al die mensen hebben wankele geheugens. Of ze willen niet meer aan die tijd herinnerd worden, dat kan ook.
Gelukkig haalt Daniël Vandenbussche (9) zijn kleinkinderen aan de schoolpoort op. Daar ziet hij af en toe Daniël Vandenberghe (14). De eerste Daniël vertelt het aan de tweede en die maakt er werk van. Hij schrijft: ‘Ik zat in jouw klas in de zesdes en de vijfdes. Je zal me waarschijnlijk niet herinneren, ik was een stille, wat schuw…’ Dat kan allemaal wel waar zijn, maar hij herinnert zich een pak namen.

Van Alfons Vandenbussche (33) kreeg ik het adres van zijn broer Hugo (70) en zelf had ik op het internet ook nog een en ander opgezocht. Het mailadres van Daniël Gunst (64) bijvoorbeeld, wiens naam ik op de website van een bedrijf vond ‘gespecialiseerd in stabiliteit van constructies en bouwtechnische expertises onder leiding van Ir. Daniël Gunst’.
En nu de politiekers. Eerst dacht ik het e-mailadres van Roger Grauwet (27) te vinden via een firma die Rodanar Pallets heet en waarvan ik lees dat Roger die gesticht heeft. Helaas reageerde Rodanar niet op mijn bede. Vervolgens richtte ik mijn muis op de VLD van Oudenburg, daar is Grauwet blijkbaar de ondervoorzitter van. De liberalen namen evenmin de moeite om me te antwoorden. Wie me wel een antwoord stuurde was Luc Goutry van CD&V. Hem had ik aangeschreven in de hoop het adres te vernemen van zijn maat Daniël Jonckheere (65), in plaats daarvan kreeg ik een mare: Daniël is jammer genoeg al een aantal jaren geleden overleden (misschien wel 5 jaar…) Hij heeft iets aan zijn hart gekregen en ze hebben hem op een zekere morgen dood gevonden.’
Werner Verbiest (35) is, net als Roger Grauwet, ondervoorzitter, maar van een andere partij. Ik vond zijn naam op de website van de N-VA Oostende. Ook Verbiest herinnert zich veel namen. Wat hij zich dan weer niet herinnert is dat ik hem op Hermes eens in de sprint geklopt heb. Hij schrijft: ‘Ik heb geen herinneringen aan mijn vele nederlagen.’ Ik denk dat het de mooiste zin is die ik dit jaar lees: ik heb geen herinneringen aan mijn vele nederlagen.
Zelf heb ik ongetwijfeld meer nederlagen geleden dan Verbiest, politieke en andere, maar in tegenstelling tot Werner hou ik er wel herinneringen aan over en, vreemd genoeg, alleen maar goeie.

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: