vrijdag 19 december 2014

Wolvenkinderen

Ik denk niet dat ik hun ouders ooit gezien heb; misschien waren die er niet, misschien voedden de broers zichzelf op, misschien waren ze wel wolvenkinderen. Ze waren hoe dan ook anders. Ze woonden erg afgelegen, ergens tussen Bredene en Klemskerke, op d'Heye, ik weet niet goed waar, want je ging die jongens echt niet opzoeken. Omgekeerd gebeurde ’t helaas wel: de broers zochten ons op. Dan moest je maken dat je wegkwam. Soms had je daar de tijd niet voor en dan probeerde je er ‘t beste van te maken. Met de knikkers spelen was onmogelijk, want ze staken meteen alles in hun zak. Tranen maakten geen indruk, dreigementen nog minder. Je kon er evenmin om vechten, ze waren beresterk en sloegen onder de gordel, wat niet mocht, maar daar veegden die twee hun kloten aan. Zo zeiden ze dat ook: we vegen daar onze kloten aan!
Ze leerden ons ook wel een en ander, ze wisten hoe te overleven in een vijandige omgeving. Ze leerden ons dat we een stok in ’t zand moesten steken, vlak tegen de waterlijn, zo kon je rap zien of ’t eb of vloed zou worden. Wij, gewone kinderen, konden daarmee niet onmiddellijk iets aanvangen, maar ’t was toch iets wat we eerst niet wisten en daarna wel. Ze leerden ons hoe je een ruit kon breken zonder je te kwetsen, ze demonstreerden dat voor ons op leegstaande gebouwen, en ja dat werkte wel goed, maar thuis was 't weer niet uit te leggen. En zij leerden ons dat een sneeuwbal zoveel harder is als je ‘r eerst een klomp ijs in steekt. Dat was interessant, maar we hadden toch liever dat ze op d'Heye bleven.
Flor Vandekerckhove

Aan Ivan H. (1947-2013)

[In DLVuurtorenwachter dateert deze post van 2014. In 2021 redigeer ik hem opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor en van iedereen.]












Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.



De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis voor wie erom vraagt. Vooraf bestellen kan. Het boek wordt u dan per e-mail toegestuurd zodra het in het rek van De Weggeefwinkel komt te liggen. Vraag erom via liefkemores@telenet.be↗︎


Geen opmerkingen: