maandag 2 juni 2014

Maya Angelou ontmoet David Rovics

David Rovics en Maya Angelou (1928-2014)


Op 28 mei sterft Maya Angelou↗︎. Antoine Légat brengt me van dat overlijden op de hoogte door me een kopie van zijn bericht aan singer/songwriter David Rovics te sturen: 

‘Just heard in the late night news that Maya Angelou died. After Amiri Baraka and Pete Seeger, it's a generation that goes away.’

Ik duik het net in en kom er twee minuten later weer uit tevoorschijn met veertien (!) boeken die ik daar schaamteloos gaan kapen ben. Ik monster mijn buit. Maya Angelou heeft meer geschreven dan ik me tot enkele minuten geleden kon voorstellen. Daar zijn kinderboeken bij (die ik meteen weer het net instuur) en kookboeken (ook die verdwijnen weer in de virtuele wereld), veel dichtbundels (die ik nog even achter de hand houd), maar ’t meest van al zijn het autobiografische geschriften. Ik beloof mezelf dat ik ze allemaal ga lezen. Later.
Heden wil ik u immers de distributiepraktijken van de onafhankelijke singer/songwriter David Rovics leren kennen, het is tenslotte via een bericht aan deze zingende medemens dat ik van dat overlijden op de hoogte gebracht werd.
David Rovics is een behoorlijk linkse jongen. Veel van Rovics songs zijn in het commerciële circuit terechtgekomen, maar de man heeft er tegelijk voor gezorgd dat ze ook allemaal gratis te downloaden zijn. Meer zelfs, hij moedigt het gratis verspreiden van zijn songs aan en protesteert tegen websites als iTunes die geld vragen om zijn werk te downloaden:
'Feel free to download these songs. Use them for whatever purpose. Send them to friends, burn them, copy them, play them on the radio, on the internet, wherever. Music is the Commons. Ignore the corporate music industry shills who tell you otherwise. Downloading music is not theft, you're not hurting anyone, I promise. (…)’ 
Moeten er voor boeken andere normen gelden? Ik denk het niet.


Geen opmerkingen: