woensdag 19 maart 2014

Haiku voor Bredene

Links: Japanse prent. Rechts: Alida's café en Zoë's groentewinkel zijn in het gat verdwenen. —


Bredene, 15 maart 2014 — In de Duinentraat ter hoogte van Alida's café↗︎ en de groentewinkel van Zoë↗︎, recht tegenover de krantenwinkel van Paula, is een gat van wel twintig meter breed geslagen, misschien meer. Het café en de groentewinkel zijn in dat gat verdwenen. Doorheen dat gat kijk je nu recht in de Prinses Marie-Josélaan. Rechts zie je het schooltje liggen in een nooit eerder gezien perspectief. Dat zal maar van korte duur zijn, het gat wordt gauw weer dichtbebouwd.

’t Is de vooruitgang meneer.

Die vooruitgang luidt als volgt. Eerst wordt dag & nacht water uit de grond gepompt. Na enige tijd wordt dat lawaai overstemd door een werfradio waaruit luide muziek klinkt, nooit Klara. ’s Avonds, altijd na zes uur, komen rijdende betonmolens dat radiogeluid naar de achtergrond brullen. Nooit voorheen ging vooruitgang met zoveel lawaai gepaard.
Een vriendin vindt dat ik iets tegen dat lawaai moet ondernemen. Dat vind ik ook, hier ligt een dichterlijke taak weggelegd, en dus produceer ik een naar vorm en inhoud perfecte haiku, Japanse dichtvorm, gedicht in drie regels, waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. De haiku drukt altijd de ervaring van een ogenblik uit, hier is 't de ervaring van het ogenblik dat ik dat gat in Zoë's huis zie.

er ligt heugenis

aan de voorkant van het huis

en ook erachter

Flor Vandekerckhove


[In DLVuurtorenwachter dateert dit stukje al van 2014. In 2021 redigeer ik het opnieuw ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor & Van iedereen.]

















In 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.

De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis voor wie erom vraagt. Vooraf bestellen kan. Het boek wordt u dan per e-mail toegestuurd zodra het in het rek van De Weggeefwinkel komt te liggen. Vraag erom via liefkemores@telenet.be↗︎


Geen opmerkingen: